Kotlety drobiowe pod szparagami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Podobne danie próbowałam na urodzinach i nie czekając zbyt długo postanowilam je odtworzyć troszkę po swojemu.Myślę,że takie połączenie zasmakuje większości z Was czytających.

  • 45 min

Składniki:

  • 400g piersi z kury
    3 jajka
    mąka i bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    sól i pieprz
    100g masła
    słoik szparagów
    sos 1000 wysp ( słoik)
    4 plastry sera
    1 kg ziemniaków na purre
    sałatka:
    główka sałaty lodowej
    pomidor
    pół ogórka
    zioła (np.bazylia.tymianek,oregano)
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz

Kotlety drobiowe pod szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety (4 sztuki) rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem z obu stron.Maczamy je w jajku,mące i bułce tartej (panierujemy) a następnie smażymy na oleju.Usmażone kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Na każdy kotlet kładziemy po trzy,cztery cieńkie plasterki masła,następnie po dwa,trzy szparagi.Szczeliny między szparagami polewamy sosem.Na koniec przykrywamy to plasterkiem sera (dowolnego).Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 15 minut.
    Zanim wyjmiemy kotlety robimy sałatkę ;
    Sałatę lodową, pomidor i ogórek kroimy.Przerzucamy wszystko do miski,po czym doprawiamy i skrapiamy oliwa.
    Tak przygotowana sałatkę podajemy z naszymi pysznymi kotletami i ziemniaczkami.

Porady

Sałatę najlepiej pokroić,gdyż zajmie nam to mniej czasu niż poszarpanie jej a mniejsze kawałki są wygodniejsze w jedzeniu jej.

Komentarze

Podobne przepisy