Śniadanie , obiad , czy też kolacja. Takie właśnie wyszły te kotleciki , syte i pyszne , w środku miękkie z wierzchu chrupiące. W smaku w ogóle nie czuć że je się chleb :)
15 min
Składniki:
Na 2 kotlety:
4 kromki chleba ( pasujące do siebie)
1/2 białej części małego pora
2 plastry sera żółtego
2 plastry szynki ( u mnie polędwica sopocka)
2 jajka
2 łyżki mleka
1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
1/2 szklanki bułki tartej
masło śmietankowe
sól , pieprz
Kotlety chlebowe z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por myjemy, kroimy w cienkie plasterki a następnie w kosteczkę.
Każdą kromkę chleba smarujemy masłem , układamy plaster szynki , grubą warstwę pokrojonego pora -oprószamy solą i pieprzem , przykrywamy plastrem sera oraz kromką chleba. Odcinamy wystające poza chleb składniki. Panierujemy najpierw w rozbełtanych jajkach z mlekiem , solą i pieprzem a następnie w bułce tartej wymieszanej z płatkami- obtaczamy dokładnie z każdej strony łącznie z bokami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.Przysmażamy delikatnie boki.
Komentarze