Mieszkam blisko lasu, dlatego co roku wybieram się na grzyby wielokrotnie. Mrożę je i suszę, dzięki czemu ich smakiem mogę cieszyć się cały rok. A sos z suszonych grzybków to mielonego jest przepyszny!
60 min
Składniki:
Na kotlety (około 8 sztuk):
-80 dag łopatki wieprzowej bez kości
-2 jaja
-3 łyżki bułki tartej+do obtoczenia
-1 cebula
-1 łyżka przyprawy uniwersalnej
-pieprz
-olej do smażenia
Na sos:
-1/2 szklanki grzybów suszonych
-3 cebule
-1 kostka rosołowa warzywno-drobiowa
-0,5 l wody
-1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
-pieprz
Kotlety mielone z sosem z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielimy. Wbijamy jaja, dodajemy przyprawę uniwersalną, posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą i pieprz. Zagniatamy na jednolitą masę.
2.Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano po około 6-7 minut.
3.Namoczone wcześniej w szklance wrzątku grzyby kroimy w kosteczkę (wywar z moczenia zostawiamy). Cebulę drobno siekamy, a kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku.
4.Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulkę i grzybki. Zalewamy wywarem z grzybów i bulionem. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu.
5.Skrobię ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody i energicznie mieszając zawartość garnka wlewamy. Zagotowujemy i doprawiamy pieprzem. Gorącym sosem polewamy kotlety. Smacznego!
Komentarze