Kotlety mielone z sosem z suszonych grzybów

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Mieszkam blisko lasu, dlatego co roku wybieram się na grzyby wielokrotnie. Mrożę je i suszę, dzięki czemu ich smakiem mogę cieszyć się cały rok. A sos z suszonych grzybków to mielonego jest przepyszny!

  • 60 min

Składniki:

  • Na kotlety (około 8 sztuk):
    -80 dag łopatki wieprzowej bez kości
    -2 jaja
    -3 łyżki bułki tartej+do obtoczenia
    -1 cebula
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej
    -pieprz
    -olej do smażenia

    Na sos:
    -1/2 szklanki grzybów suszonych
    -3 cebule
    -1 kostka rosołowa warzywno-drobiowa
    -0,5 l wody
    -1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
    -pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Kotlety mielone z sosem z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso mielimy. Wbijamy jaja, dodajemy przyprawę uniwersalną, posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą i pieprz. Zagniatamy na jednolitą masę.
  • 2 2. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano po około 6-7 minut.
  • 3 3. Namoczone wcześniej w szklance wrzątku grzyby kroimy w kosteczkę (wywar z moczenia zostawiamy). Cebulę drobno siekamy, a kostkę rosołową rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku.
  • 4 4. Na dnie garnka rozgrzewamy odrobinę oleju, podsmażamy cebulkę i grzybki. Zalewamy wywarem z grzybów i bulionem. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu.
  • 5 5. Skrobię ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody i energicznie mieszając zawartość garnka wlewamy. Zagotowujemy i doprawiamy pieprzem. Gorącym sosem polewamy kotlety. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Suszone grzyby Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować