Tradycyjne mielone nie muszą być nudne! Ostatnio posmakowała nam młoda fasolka szparagowa i to właśnie nią nafaszerowałam mielone. Wszystkim bardzo smakowało :)
Składniki:
500g mielonego mięsa z indyka
po 150g żółtej i zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki posiekanego koperku
kajzerka
cebula
jajko
sól, pieprz
słodka i ostra mielona papryka
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Kotlety mielone z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę umyj, obetnij końcówki. Ugotuj na miękko w lekko osolonej wodzie, osącz, ostudź.
2.Do miski przełóż mięso mielone, namoczoną i odciśniętą w mleku kajzerkę, oraz posiekaną cebulę i koperek. Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Całość wymieszaj na gładką masę. Mokrą dłonią nabierz mięso, formując placuszek i nałóż po kilka fasolek. Zlep w owalne kotlety i obtocz w bułce tartej.
3.Smaż po 10-12 minut na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się ze wszystkich stron. Kotlety podaj z pozostałą fasolką, dowolną surówką i młodymi ziemniakami. Smacznego!
Komentarze