Kotlety mielone przyrządzamy standardowo...czasami jednak chce się jakiejś odmiany. Chrzan wspaniale współgra z mięsem. Lekko pikantne kotlety posmakują każdemu.
30 min
Składniki:
200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
2 kromki chleba razowego
1 szklanka mleka
1 łyżka chrzanu (pełna)
1 żółtka jajka
bułka tarta
100 g smalcu (do smażenia)
sól, pieprz
Kotlety mielone z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Chleb moczymy w mleku, odciskamy.
Do mięsa mielonego dodajemy żółtko, chrzan, chleb i wyrabiamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. ( W razie potrzeby masę lekko zagęszczamy bułką tartą).
Z przygotowanej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Komentarze