Kotlety mielone faszerowane pieczarkami z puree kukurydzianym z boczkiem

5 (1 ocen)

Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zostaje chrupkością i słonym smakiem boczku, tworząc kompozycję smakową, która zachwyciła wszystkich przy stole. W towarzystwie kotlecików faszerowanych pieczarkami, tworzy smaczny i pożywny obiad.

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    2 puszki kukurydzy
    0,5 kg mielonej wołowiny
    30dag pieczarek

    Składnik dodatkowy
    10-15dag boczku

    Składniki robocze puree
    80ml śmietany 18%
    2 łyżki masła
    Sól, pieprz
    2 ząbki czosnku

    Składniki robocze mielone
    Pól cebuli
    1 jajko
    Sól, pieprz
    Tymianek
    Bułka tarta
    Oliwa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kotlety mielone faszerowane pieczarkami z puree kukurydzianym z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Puree - Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jedną łyżkę masła rozpuścić na garnku z grubym dnem, dodać kukurydzę i podsmażać przez kilka minut. Następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę i znów chwilę podsmażyć. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i pozostałe masło i zmiksować na gładką masę. Boczek drobno pokroić i podsmażyć na chrupko. Podsmażony boczek przełożyć na ręcznik papierowy, a gdy odcieknie, dodać do kukurydzy. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Mielone - Pieczarki umyć i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć, aż woda odparuje. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem. Wyrobić mięso na kotlety. Dodać bułkę tartą - 2-3 łyżki, tak, aby mięso nie lepiło do rąk.
    Porcjami odrywać mięso, formować kulę, a następnie spłaszczać ją w rękach. Na środku łyżeczką ułożyć farsz i zamknąć boki do środka, aby farsz nie wyleciał podczas smażenia. Utoczyć w rękach, aby nadać kształt kotleta. Gotowe kotlety obsmażyć chwilę na patelni, aby się zrumieniły, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarowanego odrobiną oliwy i dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10-15 minut.
  • 3. Kotlety podać z puree kukurydzianym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kukurydza Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować