Smaczny i kolorowy pomysł na nietuzinkowy obiad. Przepis mam od mojej mamy.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na Góralski przysmak:
2 podwójne duże filety z kurczaka
papryka konserwowa
20 dag boczku wędzonego
ogórki konserwowe
cebulka perłowa(marynowana w słoiku)
20 dag szynki
patyczki szaszłykowe (długie)
Składniki na panierkę:
2 jaja
pieprz
sól
przyprawa typu delikat( do mięsa)
bułka tarta (osobno)
olej do smażenia
Kotlet nadziewany góralski przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania szaszłyków: boczek, szynkę, paprykę konserwową i ogórki kroimy w grubą kostkę. Pokrojone składniki i cebulkę perłową nabijamy na szaszłyki( zostawiając ok. 3 cm. wolnego miejsca na bokach patyczków). Ja wykonałam 8 szaszłyków.
2.Filety dzielimy na 8 porcji( sporych- mają owinąć szaszłyk). Rozklepujemy lekko, by nie porwać mięsa.Każdy szaszłyk owijamy filetem, tak , aby zakryć całą zawartość szaszłyka. Wkładamy do panierki. Potem do bułki tartej.
3.Smażymy w głębokim tłuszczu ok. 3-4 min z każdej strony.Patyczki delikatnie wyciągamy z usmażonego kotleta,kroimy na 2 równe połowy.
Komentarze