Kotlet mielony z jajkiem a'la tatar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić. Tylko takie kotlety mielone są wspaniałe. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Formować kulki, rozpłaszczyć. W każdym kotlecie zrobić otwór małym kieliszkiem i smażyć najlepiej na dobrej teflonowej patelni bez mąki czy też bułki tartej. Ważne żeby smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia w każdy otwór wbić żółtko i smażyć jeszcze 3 minuty.
Komentarze