Kotleciki z kaszy gryczanej i serka wiejskiego

4.5 (160 ocen)

  • 30 min

Wpadłam na pomysł, aby zrobić takie kotleciki, kiedy w lodówce znalazłam kaszę z poprzedniego obiadu i śniadaniowy serek wiejski. Wyszło naprawdę przepysznie!

  • 30 min

Składniki:

  • Kasza gryczana ok 200g
    opakowanie serka wiejskiego 200g
    2 jaja
    natka pietruszki
    cebula
    sól, pieprz
    otręby owsiane
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotleciki z kaszy gryczanej i serka wiejskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną i wystudzoną kasze gryczaną przekładamy do miseczki. Serek wiejski odsączamy z płynu. Dodajemy do kaszy. Na patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Do kaszy wbijamy 2 jajka, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przysmażoną na złoto cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałą masę blenderujemy do uzyskania gładszej konsystencji. Kiedy jest za rzadka dosypujemy 2-3 łyżki otrębów.

  • 2. Formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w otrębach i smażymy na rozgrzanym oleju.

Porady

Kotleciki podajemy z surówką z kapusty kiszonej jako samodzielne danie, lub jako dodatek do mięs.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować