Kotleciki z kaszą gryczaną i brokułem są bardzo aromatyczne, niezwykle kruche i przede wszystkim bardzo zdrowe i bezglutenowe. Pyszne na ciepło i na zimno, a dodatek sosu czosnkowego idealnie uzupełnia ich smak.
30 min
Składniki:
• 1 woreczek kaszy gryczanej
• 1/2 brokuła
• natka pietruszki, liście bazylii do smaku wg uznania
• 1 jajko
• sól, pieprz do smaku
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• olej do smażenia
Sos czosnkowy
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki jogurtu
• sól, pieprz do smaku
• 2 ząbki czosnku
Kotleciki z kaszy gryczanej i brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Ugotować kaszę w osolonej wodzie, wyjąć woreczek i w tej samej wodzie gotować brokuła. Można ugotować je razem.
• Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
• Wymieszać kaszę, rozgniecionego widelcem brokuła, cebulę, jajko. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii.
• Uformować małe kotleciki, mnie wyszło 8 sztuk.
• Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Uważać podczas przewracania na drugą stronę, bo mają tendencję do rozpadania się.
• Wymieszać składniki sosu dodając czosnek przeciśnięty przez praskę.
• Podawać z zieloną sałatą i sosem czosnkowym.
Komentarze