Kotleciki z kaszy gryczanej i brokuła

4.96 (162 ocen)

  • 30 min

Kotleciki z kaszą gryczaną i brokułem są bardzo aromatyczne, niezwykle kruche i przede wszystkim bardzo zdrowe i bezglutenowe. Pyszne na ciepło i na zimno, a dodatek sosu czosnkowego idealnie uzupełnia ich smak.

  • 30 min

Składniki:

  • • 1 woreczek kaszy gryczanej
    • 1/2 brokuła
    • natka pietruszki, liście bazylii do smaku wg uznania
    • 1 jajko
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • olej do smażenia
    Sos czosnkowy
    • 3 łyżki majonezu
    • 3 łyżki jogurtu
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.96 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z kaszy gryczanej i brokuła - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ugotować kaszę w osolonej wodzie, wyjąć woreczek i w tej samej wodzie gotować brokuła. Można ugotować je razem.
    • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
    • Wymieszać kaszę, rozgniecionego widelcem brokuła, cebulę, jajko. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać posiekaną natkę pietruszki i liście bazylii.
    • Uformować małe kotleciki, mnie wyszło 8 sztuk.
    • Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Uważać podczas przewracania na drugą stronę, bo mają tendencję do rozpadania się.
    • Wymieszać składniki sosu dodając czosnek przeciśnięty przez praskę.
    • Podawać z zieloną sałatą i sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować