Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
25 dag sera białego chudego
1 płaska łyżeczka soli
15 dag masła lub margaryny
Kotlety:
50 dag szynki wieprzowej
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta ( w mleku lub wodzie )
sól i pieprz do smaku
1 mała cebula
bułka tarta do obtoczenia
mieszanka mrożonych warzyw (kalafior,marchewka,por)
mogą być świeże warzywa
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
olej do smażenia
15 dag startego sera żółtego ( na dużych oczkach )
1 mała główka białej kapusty
Kotleciki mielone z warzywami w miseczkach z ciasta twarogowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.Następnie ciasto dzielimy na dwie części.
2.Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści.Następnie przekrawamy na pół.
3.Ciasto wałkujemy i nakładamy na połówki kapusty.Nożem lub radełkiem odcinamy resztki ciasta.
4.Z pozostałych resztek ciasta formujemy dwa kółka,podobne średnicą do miseczek.
5.Połówki kapusty z ciastem i kółka układamy na blasze i pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 minut.Upieczone studzimy i delikatnie zdejmujemy z kapusty.
6.Warzywa rozmrażamy i dokładnie osuszamy.Cebulę obieramy.
7.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy.Następnie mielimy razem z cebulą i odciśnięta bułką.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
8.Z mięsa formujemy niewielkie kotleciki do każdego wkładamy porcje warzyw i obtaczamy w bułce tartej.
9.Następnie kotleciki smażymy do miękkości i zrumienienia na rozgrzanym oleju.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
10.Upieczone miseczki ustawiamy na krążkach,do środka wkładamy kotleciki i całość posypujemy serem żółtym.
11.Zapiekamy kilka chwil w gorącym piekarniku,aż ser się roztopi.
Komentarze