Kostka orzechowo-kakaowa (bez pieczenia)

4.5 (164 ocen)

Przepis znaleziony w starym zeszycie. Co prawda nosił nazwę tort, ja zamieniłam na kostkę i zrobiłam go w keksówce.

Składniki:

  • 25 dag masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 jajko
    1 żółtko
    10 dag orzechów włoskich
    2 łyżeczki kakao
    30 sztuk herbatników
    1 galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Kostka orzechowo-kakaowa (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy zmielić w blenderze. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, jajkiem i żółtkiem na puszystą masę. Podzielić na dwie równe części, do jednej dodać orzechy, a do drugiej kakao. Na dnie keksówki (wym. 39x11) ułożyć herbatniki (10 sztuk na każdą warstwę) . Na nich wyłożyć równomiernie warstwę masy orzechowej, następnie kolejną warstwę herbatników, masę kakaową i zakończyć herbatnikami. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, tężejącą wylać na wierzch. Wstawić do lodówki do pełnego stężenia mas i galaretki.

Porady

Przepis na 10 porcji (kostek).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kakao Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować