Kostka hiszpańska migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1/ biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 30x40,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*.
2.2/beza: Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Kokos wymieszać z mąką i wmieszać w białka, ale łopatką. Wyłożyć na taką samą blaszkę jak piekli my biszkopt. Piec w 175 * 15 min, zmniejszyć na 150* i piec jeszcze z 15 min. Sprawdzać, żeby się nie przypiekł za mocno.
3.3/krem: Migdały zmielić, zalać gorącym mlekiem. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
4.Masło utrzeć z pudrem z napęczniałymi migdałami i olejkiem, lub prawdziwym rumem.Krem wyłożyć na biszkopt i przykryć bezą.
5.4/Żelatynę rozpuścić z gorącą wodą, troszkę ostudzić. Masę zmiksować ze śmietan-fixem potem z żelatyną. Rozsmarować na bezie.
6.Posypać płatkami migdałowymi.
7.Na koniec polać w esy-floresy,roztopioną czekoladą z mlekiem,nad parą.
8.Moje wypieki:
ten mój i testowany.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-z-masa-na-mleku-4
Komentarze