Ciasto Kostka kawosza

4.94 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Kawa jest w każdym elemencie tego ciasta. Miękkie i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem kawy, delikatna pianka kawowa i polewa z dodatkiem kawy. Dzięki temu ciasto ma bardzo intensywny smak kawy, ale jednocześnie jest lekkie. Polecam wszystkim smakoszom kawusi :)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO CZEKOLADOWE:

    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    200 g jogurtu naturalnego
    1/2 szklanki oleju
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej

    PIANKA KAWOWA:

    2 szklanki śmietanki kremówki 30%
    1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
    1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
    2 łyżki kopiaste żelatyny
    1/4 szklanki wody

    POLEWA:

    1/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki kakao
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.94 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kostka kawosza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xcn8nm 1. Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami. Wymieszać. Jajka rozmącić trzepaczką z jogurtem, olejem i cukrem, jedynie do momentu połączenia się składników. Wlać do mąki i wymieszać. W trakcie mieszania wlać przestudzoną kawę, ale może być jeszcze ciepła. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać do formy (36 x 22), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa blaty, ścinając jednocześnie wyrośniętą "górkę".
  • image-04396t5 2. Pianka kawowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min, żeby napęczniała. Kawę rozpuszczalną wsypać do gorącego naparu z kawy parzonej i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, uważając aby całkiem nie zastygło.
  • image-0ehwyko 3. Mleko skondensowane rozmieszać i połączyć z przestudzoną kawą. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić w misie miksera i porcjami wmieszać w krem kawowy. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której się piekł i wyłożyć gęsty krem. Wyrównać i przykryć drugim ciastem czekoladowym. Odstawić do całkowitego stężenia.
  • 4. Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao, kawę i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę wystudzić i gęstą polać po wierzchu ciasta. Na zastygniętej polewie można położyć dekoracje cukiernicze. Ciasto pociąć na kostki. Smacznego :)

Porady

Napar z kawy musi być gorący, żeby żelatyna się rozpuściła. Można też żelatynę rozpuścić samą i wlać do kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa kawowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować