Kostka alpejska

5 (150 ocen)

  • 3 godz. 20 min

To ciasto przygotowałam na Dzień dziecka lecz nie doczekało do tego dnia, skończyło się już w przed dzień.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Składniki na krem:
    200 g masła
    1 puszka masy kajmakowej (400 g)
    3 szklanki śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki rumu (nie koniecznie)
    Dodatkowo:
    100 g małych bez
    1 mały słoik dżemu porzeczkowego
    100g orzeszków ziemnych solonych
    Do nasączenia biszkoptu:
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki rumu
    2 łyżki wody przegotowanej
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka alpejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka. Mąkę,kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy do masy jajeczno-cukrowej, mieszamy i wylewamy do formy o wym. 20x35. Pieczemy ok.30 minut w temp. 180 s. C
    Wykonanie kawowo-karmelowej: Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzącej wody, studzimy. Masło ucieramy na puch, dodając zimną kawę i rum. Dodajemy po łyżce masę kajmakową, dalej ucierając. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, przekładamy do masy kawowo-karmelowej i delikatnie mieszamy. Zimną, jeszcze płynną żelatynę przelewamy do masy i jeszcze raz delikatnie mieszamy.
    Składniki do nasączenia mieszamy i nasączamy biszkopt, smarujemy dżemem porzeczkowym. Wykładamy 1/4 masy, układamy bezy i pokrywamy resztą masy. Wierzch ciasta dekorujemy zmielonymi w blenderze orzeszkami ziemnymi. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować