Kostka czekoladowo-truskawkowa z masłem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Ciastko jest mocno czekoladowe, z dobrze wyczuwalnym smakiem masła orzechowego i delikatną nutą truskawkową. Czekolada wylewana jest na spód z herbatników, które nadają kostce chrupiącą konsystencję, tak lubianą i cenioną w pralinkach. Można podać indywidualnie lub z owocowym sorbetem,

  • 2 godz. 30 min

Składniki:



  • SKŁADNIKI: blaszka 20x20 cm ; czas przygotowania 30 minut + czas oczekiwania 120 minut

    Gotowane truskawki:

    250 g truskawek
    60 g cukru (3 łyżki)
    1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy




    Spód:

    200 g herbatników
    170 g masła orzechowego
    1 łyżka soku z cytryny lub pomarańczy



    Czekolada:

    300 g gorzkiej czekolady
    100 g masła
    50 g masła orzechowego
    1 łyżka śmietany 26%
    gotowane truskawki
    3 krople esencji orzechowej


    Dodatkowo do dekoracji:
    40 g masła orzechowego, rozpuszczonego
    kilka kiści czerwonych porzeczek i listki mięty

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kostka czekoladowo-truskawkowa z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowane truskawki

    Do rondelka wlać sok i cukier, dodać umyte i pokrojone truskawki. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, żeby odparował nadmiar wody. Rozgotowane rozdrobnić blenderem.
  • 2. Spód:



    Wszystkie składniki rozdrobnić i wymieszać w blenderze. Blaszkę wyłożyć pergaminem, równomiernie rozprowadzić ciastka, lekko ugniatając łyżką ich powierzchnię. Wstawić na 15 minut do zamrażalki.
  • 3. Czekolada i dekoracja



    W rondelku o podwójnym dnie rozpuścić czekoladę ze śmietaną, masłem i masłem orzechowym.
    Do rozpuszczonej dodać rozdrobnione, gotowane truskawki oraz esencję. Wylać na zimny spód z ciastek. Polać rozpuszczonym masłem orzechowym, za pomocą patyczka lub noża przeciąć jej powierzchnie i poukładać pojedyncze owoce porzeczki i listki mięty. Wstawić na dwie godziny do lodówki , żeby dobrze zastygła. Twardą pokroić w kostkę. Świetnie smakuje z owocowym sorbetem np. o smaku porzeczki, wiśni czy cytryny.
    Smacznego :)

Porady

Truskawki możemy zamienić na maliny lub porzeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować