Ciasto Kostka czekoladowo- kokosowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Kostka czekoladowo- kokosowa

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (forma 25x30)
    ciasto:
    5 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 szczypta soli
    masa kokosowa:
    1,5 szklanki mleka
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    200 g serka mascarpone
    150 g wiórków kokosowych
    1 łyża mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 żółtko
    3/4 szklanki wody
    100 g masła
    polewa:
    120 g czekolady
    50 g masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto kostka czekoladowo- kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
    Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
    masa:
    Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy w wodzie, dodajemy żółtko i wlewamy do gotującego się mleka z wiórkami. Kiedy masa zgęstnieje (powstanie budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone.

    3/4 masy przekładamy blaty biszkoptowe, pozostałą 1/4 masy smarujemy wierzch.

    Na koniec całość polewamy jeszcze polewą czekoladową, przygotowaną
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krem kokosowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować