Ciasto kostka czekoladowo- kokosowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia i kakao oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
masa:
Mleko gotujemy z mlekiem skondensowanym i wiórkami kokosowymi. Obydwie mąki rozrabiamy w wodzie, dodajemy żółtko i wlewamy do gotującego się mleka z wiórkami. Kiedy masa zgęstnieje (powstanie budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone.
3/4 masy przekładamy blaty biszkoptowe, pozostałą 1/4 masy smarujemy wierzch.
Na koniec całość polewamy jeszcze polewą czekoladową, przygotowaną
Komentarze