Koreańskie naleśniki z warzywami

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zaskakująca przystawka. Czerpie z tradycji koreańskiej, ale została lekko zmodyfikowana na modłę europejską. Pikantna, lecz z drugiej strony lekka i świeża.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biała rzodkiew: 1 sztuka
    - marchewki średniej wielkości: 2 sztuki
    - ogórek: 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 3 sztuki
    - prażone ziarna sezamu: 2 łyżeczki
    - olej sezamowy: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sos sojowy: 2 łyżeczki
    - sól i pieprz: 1 szczypta

    - ocet ryżowy: 1 łyżka
    - cukier trzcinowy: 1 łyżka
    - musztarda Dijon: 1 łyżka
    - sos sojowy: 1 łyżeczka

    - mąka pszenna: 100 gramów
    - mąka razowa: 70 gramów
    - białko jajka, lekko roztrzepane: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Koreańskie naleśniki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą rzodkiew obierz i pokrój w cienkie paski. Podobnie marchewkę. Warzywa skrop 1 łyżką oleju sezamowego i dodaj do nich prażone ziarna sezamu oraz 1 łyżeczkę sosu sojowego. Marynuj warzywa przez ok. 20 min. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj warzywa z marynatą. Smaż przez ok. 10 min (aż zaczną mięknąć). Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Odstaw na bok do ostudzenia.
  • 2. Ogórka pokrój w cienkie paski (wytnij nasiona - wykorzystasz jedynie twardą część ogórka). Dodaj do ostudzonych warzyw i wymieszaj całość.
  • 3. Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj dwa rodzaje mąki oraz roztrzepane białko jajka. Dodaj sól i trochę wody. Mieszaj ciasto i dodawaj stopniowo wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinna być podobna, jak na klasyczne ciasto naleśnikowe). Ciasto odstaw na pół godziny. Przed smażeniem możesz dodać do ciasta trochę (ok. 1/2 łyżki) oliwy z oliwek. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, lekko natłuszczonej oliwą z oliwek.
  • 4. Przygotuj sos musztardowy - połącz musztardę dijon, ocet ryżowy, cukier trzcinowy i 2 łyżeczki sosu sojowego - wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
  • 5. Na naleśnikach układaj warzywa i zwijaj w rulony (o średnicy ok. 3-4cm). Pokrój naleśniki na kawałki idealne na jeden kęs. Podawaj je na zimno, w towarzystwie sosu musztardowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować