Zaskakująca przystawka. Czerpie z tradycji koreańskiej, ale została lekko zmodyfikowana na modłę europejską. Pikantna, lecz z drugiej strony lekka i świeża.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- biała rzodkiew: 1 sztuka
- marchewki średniej wielkości: 2 sztuki
- ogórek: 1 sztuka
- czosnek ząbki: 3 sztuki
- prażone ziarna sezamu: 2 łyżeczki
- olej sezamowy: 2 łyżki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki
- sos sojowy: 2 łyżeczki
- sól i pieprz: 1 szczypta
Koreańskie naleśniki z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą rzodkiew obierz i pokrój w cienkie paski. Podobnie marchewkę. Warzywa skrop 1 łyżką oleju sezamowego i dodaj do nich prażone ziarna sezamu oraz 1 łyżeczkę sosu sojowego. Marynuj warzywa przez ok. 20 min. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie dodaj warzywa z marynatą. Smaż przez ok. 10 min (aż zaczną mięknąć). Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Odstaw na bok do ostudzenia.
2.Ogórka pokrój w cienkie paski (wytnij nasiona - wykorzystasz jedynie twardą część ogórka). Dodaj do ostudzonych warzyw i wymieszaj całość.
3.Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj dwa rodzaje mąki oraz roztrzepane białko jajka. Dodaj sól i trochę wody. Mieszaj ciasto i dodawaj stopniowo wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji (powinna być podobna, jak na klasyczne ciasto naleśnikowe). Ciasto odstaw na pół godziny. Przed smażeniem możesz dodać do ciasta trochę (ok. 1/2 łyżki) oliwy z oliwek. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, lekko natłuszczonej oliwą z oliwek.
4.Przygotuj sos musztardowy - połącz musztardę dijon, ocet ryżowy, cukier trzcinowy i 2 łyżeczki sosu sojowego - wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę.
5.Na naleśnikach układaj warzywa i zwijaj w rulony (o średnicy ok. 3-4cm). Pokrój naleśniki na kawałki idealne na jeden kęs. Podawaj je na zimno, w towarzystwie sosu musztardowego.
Komentarze