Koreczki śledziowe

4.42 (179 ocen)

Pyszne jako zakąska na przyjęcia.Jest to przepis mojego taty

Składniki:

  • 1/2 kg śledzi a la matjas
    2-3 ugotowane średniej wielkości marchewki
    5-6 ogórków konserwowych
    3 cebule
    1 szklanka octu 10%
    3 szklanki wody
    2 listki laurowe, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskieg
    1 łyżka cukru lub więcej
    Wykałaczki

Wystaw ocenę:

4.42 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Koreczki śledziowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Zalewa;
    Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki
    W rondelku zagotuj wodę,wrzuć cebulę i przyprawy zagotuj.Do zalewy dodaj ocet i doprawić do wrzenia odstaw do wystudzenia.
    Śledzie namocz, opłucz i odsącz. Pokrój w poprzek na paseczki ok 2 cm.Marchewkę i ogórki pokrój w plasterki. Wyjmij cebulę z zalewy i obierz na mniejsze kawałki ewentualnie przytnij na mniej więcej wielkość warzyw.Nabijaj na wykałaczki po kolei śledz,kawałeczek cebuli ,plasterek marchewki,ogórek .Tak postępuj do wyczerpania składników.Całość zalej zimną zalewą octową lekko dociskając np.talerzykiem odstaw do następnego dnia.Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować