Proste i bardzo smaczne ciasto Koralowiec. Galaretka cytrynowa, masa truskawkowa i masa jagodowa idealnie do siebie pasują zarówno smakowo jak i kolorystycznie.
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
150 g białej czekolady
1 szkl mąki
2 galaretki cytrynowe + 700ml wody
Masa truskawkowa:
700 g truskawek ( u mnie mrożone)
2 galaretki truskawkowe
Masa jagodowa:
400 g jagód ( u mnie mrożone)
1 łyżka żelatyny
2 łyżki cukru
Ciasto koralowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy w garnuszku na gazie.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując dodajemy partiami żółtka.
3.Cały czas miksując do masy jajecznej wlewamy przestudzona rozpuszczoną czekoladę. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
4.Na blaszkę 35x25 wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą wylewamy ciasto. Pieczemy 35-40 min w 180'.
Studzimy
5.Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 700 ml wrzącej wody. Stawiamy w chłodny miejscu by galaretka zaczynała tężeć
6.Masa truskawkowa:
Mrożone truskawki wrzuć do garnka i podgrzej do momentu aż truskawki się rozmrożą i będą miękkie. Zdejmij z ognia. Całość zmiksuj.
Do gorących truskawek dodaj galaretki i dobrze wymieszaj.
7.Masa jagodowa:
Jagody wrzuć do garnka i podgrzej do momentu aż się rozmrożą i będą miękkie. Całość zdejmij z ognia i zmiksuj.
Żelatynę zalej 3 łyżkami gorącej wody i wymieszaj do jej rozpuszczenia.
Ostudzoną żelatynę wlej do zmiksowanych jagód i dobrze wymieszaj
8.Na biszkopt wylej tężejącą cytrynową galaretkę. Odstaw na 30 min w zimne miejsce by stężało.
Na stężałą cytrynową galaretkę wylej masę truskawkową i delikatnie ułóż na niej biszkopty. Ponownie zostaw do stężenia
9.Na biszkopty wylej masę jagodową. Ponownie odstaw ciasto do całkowitego stężenia.
10.Śmietankę ubij z 1 łyżką cukru. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób ciasto. Truskawki pokrój w plasterki i udekoruj nimi ciasto
Komentarze