Ciasto kora orzechowo – makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto bakaliowe: Białka ubić na sztywno. Cały czas miksując dodawać cukier, gdy całkowicie się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera włożyć żółtka. Dokładnie wymieszać mikserem. Na koniec wsypać bakalie, całość delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 10 - 15 minut w 180 stopniach, do zrumienienia. Tak samo postąpić z drugim plackiem.
2.Ciasto makowe: Mak sparzyć, dokładnie odcisnąć z wody i zmielić dwa razy w maszynce. Kawę, mąkę, bułkę, proszek, sodę i kaszę wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać płynny miód, olej i sypką mieszankę. Wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
3.Krem śmietanowo - kawowy: Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wrzącej wody, dodać mieloną kawę. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce jogurtu i serek. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli jeszcze ciepłą żelatynę z kawą.
4.Polewa kakaowo - kawowa: Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia się cukru i margaryny. Chwilkę gotować, aż masa lekko zgęstnieje.
5.Przełożenie:
Na ciście bakaliowym rozsmarować połowę kremu, na niego położyć ciasto makowe, ponownie krem śmietanowy. Na wierzch położyć ostatnie ciasto bakaliowe. Wierzch udekorować polewą.
Komentarze