Korzenno- egzotyczne ciasto zimowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka,stopniowo mąkę,z cynamonem i proszek do pieczenia.
Pieczemy ok.20min w temperaturze 180*C
Studzimy i przekrawamy na dwa blaty
2.Pomarańcze parzymy i ścieramy skórkę na grubych oczkach.
Rozrabiamy galaretki (@szt=1l) .Odlewamy 1 szkl (ok.250ml) i dodajemy startą skórkę, tężejącą wylewamy na pierwszy blat biszkoptu.
3.Masa śmietanowa:kremówkę ubijamy ze śmietan fixem, cukrem pudrem,chili i imbirem.Wylewamy na masę galaretkowo-pomaranczową.
4.Przykrywamy drugim blatem, układamy pokrojone w krążki pomarańcze i zalewamy pozostałą galaretką
Porady
Proporcje przypraw korzennych można zmieniać wedle uznania, zamiast warstwy galaretki ze skórką można użyć dżemu pomarańczowego
Komentarze