Korzenna wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek posiekać, marchewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzać olej, dodać marchewkę, czosnek, sezam, imbir i cynamon. Całośc smażyć 5 min, cały czas mieszając.
2.Wątróbkę opłukać, wysuszyć, usunąć błonki, żyłki i ewentualną żółć - przełożyć do garnka z warzywami i chwilę razem smażyć, mieszając, aż wątróbka lekko się zetnie.
3.Całość zalać 1 szklanką wody, dodać koncentrat pomidorowy, oregano, pieprz i chilli. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia - gotować 10 min.
4.Jogurt wymieszać z pozostałą ilością wody (2/3 szklanki) i mąką. Zawiesinę wlać do wątróbki, podgrzewać i chwilę gotować. Potrawę doprawić przyprawą uniwersalną lub solą.
Podawać do obiadu zamiast mięsa lub na kolację z pieczywem.
Komentarze