KOPIEC KRETA

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to ciasto ulubione mojego męża. Zweryfikowałam przepis z dr oetker i zmieniłam kilka rzeczy :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki Biszkopt :

    2 szklanki mąki
    100 g masła
    4 łyżki stołowe kakao
    250 g jogurtu naturalnego bądź (200 g jogurtu i 50 g śmietany 18%)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego

    Masa śmietanowa:

    500 ml schłodzonej śmietany 30%
    2 pełne łyżeczki żelatyny
    4 łyżki wody
    4 łyżki stołowe cukru pudru
    Do nasączenia:

    1 łyżeczka soku z cytryny
    1/4 szklanki letniej wody
    odrobina cukru bądź cukru pudru

    Dodatkowo:

    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    1 paczka bezów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
    Masło przełożyć do miski i podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia się, delikatnie przestudzić.
    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukier oraz cukier wanilinowy wsypać do miski, dodać rozpuszczone masło oraz tyle jogurtu, aby konsystencja ciasta była średnio gęsta. Całość mieszać za pomocą łyżki.
    Ciasto rozłożyć równomiernie w wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23 cm. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40-45 minut. Upieczone ciasto oddzielić ostrym nożem od brzegów formy, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego przestygnięcia.

    Wydrążenie ciasta i rozłożenie dżemu z czarnej porzeczki:

    Ciasto przełożyć na talerz, łyżką wydrążyć miąższ ciasta na głębokość 0,5 cm, zostawiając 1 cm brzeg nienaruszonego ciasta.
    Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z cukrem oraz sokiem z cytryny i wylać cały słoik dżemu z czarnej porzeczki.


    Wykończenie:

    Żelatynę zalać 4 łyżkami wrzącej wody, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Czekoladę posiekać na drobne kawałki.
    Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na sztywno (około 5 minut na najwyższych obrotach), pod koniec ubijania dodać płynną żelatynę i miksować jeszcze przez chwilę. Stopniowo dodawać pokrojoną na drobno czekoladę mieszając całość za pomocą łyżki.
    Na koniec wsypać pokruszone bezy i delikatnie wymieszać.

    Łyżką uformować kopułę, posypać okruchami ciasta, wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować