Koperty z budyniem i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: 250 ml mleka wlać do rondelka, podgrzać. Resztę mleka (czyli 100 ml) wymieszać z proszkiem budyniowym i jeśli budyń nie jest słodzony, również z 2 łyżkami cukru. Na gotującym się mleku ugotować budyń, odstawić do przestygnięcia. Morele obrać ze skórki, pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do budyniu, dokładnie wymieszać.
2.Margarynę wyciągnąć z lodówki ok. 15 minut przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać śmietanę, cukier i cukier waniliowy oraz posiekaną margarynę. Zagnieść elastyczne ciasto (podsypywać mąką, gdyby kleiło się do rąk). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość nie większą niż 0,5 cm. Ciasto pokroić na kwadraty o boku. ok. 5 cm. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia, zlepiać przeciwległe rogi, tworząc kopertę. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor, ok. 25-30 minut w 200 stopniach. Upieczone i wystudzone koperty można posypać cukrem pudrem.
Komentarze