Kopytka z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie lub używamy tych ugotowanych z poprzedniego dnia. Ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę , szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy aby ciasto odklejało się od ręki. Ciasto przekładamy na stolnicę, oprószamy mąką i formujemy wałki a następnie kroimy je na około 2 cm ukośne kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od momentu wypłynięcia kopytek . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały.
2.Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i podpiekany na oleju około 10 minut. Gdy oleju jest za mało możemy podlać mięso odrobiną wody. Cebulę kroimy w grubą kostkę i dodajemy do mięsa, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.Do mięsa na patelni dodajemy szklankę wody, dogrzewamy aby przyprawy się dokładnie rozpuściły a woda była brązowa. Przekładamy do garnka, dodajemy jeszcze 3 szklanki wody i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Kopytka polewamy sosem.
Komentarze