Kopytka z sosem mięsnym

4.4 (188 ocen)

Moja rodzinka je uwielbia i można wykorzystać do nich ziemniaki z poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 jajka
    2 szklanki mąki pszennej
    sól

    Sos :
    50 dag łopatki
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    łyżeczka czosnku granulowanego
    6 łyżek oleju
    cebula
    natka pietruszki
    pieprz
    100 ml wody
    3 łyżki mąki






Wystaw ocenę:

4.4 (188 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z sosem mięsnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie lub używamy tych ugotowanych z poprzedniego dnia. Ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajka, mąkę , szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy aby ciasto odklejało się od ręki. Ciasto przekładamy na stolnicę, oprószamy mąką i formujemy wałki a następnie kroimy je na około 2 cm ukośne kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku około 2 minut od momentu wypłynięcia kopytek . Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały.
  • 2. Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i podpiekany na oleju około 10 minut. Gdy oleju jest za mało możemy podlać mięso odrobiną wody. Cebulę kroimy w grubą kostkę i dodajemy do mięsa, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.Do mięsa na patelni dodajemy szklankę wody, dogrzewamy aby przyprawy się dokładnie rozpuściły a woda była brązowa. Przekładamy do garnka, dodajemy jeszcze 3 szklanki wody i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy pieprzem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Kopytka polewamy sosem.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować