Kopytka ruskie

4.99 (199 ocen)

Pomysł na piątkowy obiad.

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
    30 dag sera białego
    mąka ziemniaczana
    1 jajko
    łyżka soli
    masło do polania kopytek
    cynamon, cukier,
Wystaw ocenę:

4.99 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Kopytka Ser

Kopytka ruskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki ugotować 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
  • Ser zmielić 2. Ser biały zmielić w maszynce lub pognieść widelcem.
  • Ziemniaki, jajko i mąka ziemniaczana zagnieść 3. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony ser, lekko wymieszać. Podzielić na 4 części, jedną część wyjąć i w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by dołek został wypełniony, dobrze wyrobić.
  • Wałeczek z ciasta 4. Rękoma urywać kawałki ciasta i wykonać wałeczek, pokroić ukośnie na prostokąty ok 1,5x3cm. Pokrojone kopytka układać na tacce wysypanej mąką pszenną.
  • Gotowanie kopytek 5. Kopytka wrzucać do gotującej się osolonej wody, czas gotowania: od wypłynięcia ok 5min. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, uprzednio zahartować kubkiem zimnej wody (zabezpieczy to przed ich sklejeniem).
  • Kopytka ze serem 6. Podawać polane roztopionym masłem, posypane cukrem i cynamonem.

Porady

Przed wyjęciem kopytek z wody należy zahartować je kubkiem zimnej wody - zabezpieczy to przed ich sklejeniem. Robiąc wałeczek z ciasta można lekko z góry docisnąć go tarką od strony na której ścieramy ziemniaki na placki ziemniaczane, dzięki temu kopytka będą miały z wierzchu lekki wzorek. Z podanych składników wychodzi ok 60 kopytek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Ser biały Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować