kopytka jaglane z sosem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

idealne na słodki podwieczorek

  • 60 min

Składniki:

  • mąka 200 gram
    kasza jaglana 2 szklanki
    jajko 1 sztuka
    sól 1 szczypta


    sos

    czekolada gorzka 1 tabliczka
    mleko 1/3 szklanki
    skórka pomarańczowa 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Kopytka

Kopytka jaglane z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Przestudzoną miksujemy blenderem z jajkiem na papkę. Następnie dodajemy do masy mąkę i sól, jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałeczki ,które kroimy na kluseczki około 1,5cm -2 cm długości. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną oleju. Przygotowujemy sos: Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej, pamiętając aby miska w której rozpuszczamy czekoladę nie dotykała dnem wrzącej wody. Z pomarańczy ścieramy na drobnej tarce skórkę a miąższ kroimy w mniejsze kawałki.
    Ugotowane kopytka polewamy sosem czekoladowym i posypujemy skórką oraz ewentualnie miąższem z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować