Kopytka jaglane z sosem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Przestudzoną miksujemy blenderem z jajkiem na papkę. Następnie dodajemy do masy mąkę i sól, jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałeczki ,które kroimy na kluseczki około 1,5cm -2 cm długości. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną oleju. Przygotowujemy sos: Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej, pamiętając aby miska w której rozpuszczamy czekoladę nie dotykała dnem wrzącej wody. Z pomarańczy ścieramy na drobnej tarce skórkę a miąższ kroimy w mniejsze kawałki.
Ugotowane kopytka polewamy sosem czekoladowym i posypujemy skórką oraz ewentualnie miąższem z pomarańczy.
Komentarze