Kopytka czekoladowe jaglano ziemniaczane z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy,aż będą miękki. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i też gotujemy aż będzie miękka. Przestudzoną kaszę miksujemy w melakserze na papkę, a ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki i kaszę łączymy,dodajemy jajko, mąkę,kakao i sól, wyrabiamy ciasto. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk można dodać więcej mąki. Z ciasta formujemy wałeczki ,które kroimy na kluseczki około 1,5cm -2 cm długości. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie z odrobiną oleju
Przygotowujemy sos: Białą czekoladę rozpuszczamy w soku pomarańczowym w kąpieli wodnej, polewamy ugotowane kopytka i opcjonalnie dekorujemy kawałkami pomarańczy
Komentarze