Kolorowe pulpeciki w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy wiórka cukinii z soku.
2.Do miski wkładamy mięso mielone, jajka, cukinie, zmielone otręby, przyprawy i wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy "kręcimy" pulpeciki o podobnej wielkości (z podanej ilości składników wyszło mi 14 pulpecików).
3.Pomidory z puszki wrzucamy do wysokiego pojemnika, dodajemy wodę, przyprawy i wszystko miksujemy na jednolitą masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, wrzucamy cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
4.Gdy warzywa się zeszklą, wylewamy na patelnie sos pomidorowy, zmniejszamy ogień i chwilę gotujemy. Następnie do sosu wrzucamy uformowane wcześniej pulpeciki, przykrywamy i gotujemy ok 15-20 minut. Zachęcam do podawania tych pulpecików z kaszą kuskus. Smacznego:)
Komentarze