Kolorowe muszelki zapiekane z dwoma serami

0 (0 ocen)

Szybka i łatwa zapiekanka makaronowa :) Z dedykacją dla Gucia :)))

Składniki:

  • 50 dag makaronu muszelki tricolore
    40-50 dag twarogu półtłustego
    2 spore cebule
    2 łyżki masła klarowanego (średnio czubate)
    120-150 g tartej mozzarelli
    sól, pieprz
    posiekana zielona pietruszka lub koperek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Kolorowe muszelki zapiekane z dwoma serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka, w którym się gotował.
  • 2. W czasie, kiedy makaron się gotuje kroimy cebule w większą kostkę i podsmażamy na złoto na maśle. Przekładamy do makaronu wraz z tłuszczem. Mieszamy.
  • 3. Twaróg kruszymy (ew. ścieramy na tarce o dużych oczkach) i wrzucamy do makaronu. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • 4. Makaron z dodatkami przekładamy do brytfanny, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy pod przykryciem 20 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem.
  • 5. Zapiekankę podajemy posypaną zieloną pietruszką lub koperkiem.

Porady

Do zapiekanki można wykorzystać makaron o innym kształcie. Może być również zwykły, jednokolorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mozzarella Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować