Kolorowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
2.Do miski wsypać mąkę i sól. Jajka lekko ubić z cukrami, dodać do mąki. Dodać zaczyn i roztopione letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto.
3.Ciasto podzielić na dwie nie równe części. Większą część odłożyć do osobnej miski a do mniejszej dodać kakao wymieszane z wodą i razem wyrobić. Oba ciasta przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
4.Każde ciasto podzielić na 12 części. Z białych robić placuszki a z ciemnych kulki. Każdą kulkę zawinąć w biały placek i uformować okrągłe bułki. Kolory ciasta można dowolnie łączyć i formować różne kształty.
5.Bułeczki ułożyć na blaszce zlepieniem do dołu i zostawić na pół godzin do podrośnięcia.
6.Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec w temperaturze 180 stopni 20 minut.
Komentarze