Kolorowe bułeczki

0 (0 ocen)

Wystarczy kubek kakao, domowy dżem i śniadanie gotowe.

Składniki:

  • Zaczyn:
    200 g mąki
    1 i 1/4 szklanki mleka
    40 g drożdży

    Ciasto:
    Zaczyn
    300 g maki
    1 jajko
    2 żółtka
    60 g masła
    80 g cukru
    1 cukier waniliowy
    płaska łyżeczka soli

    2 łyżki kakao
    2 łyżki wody
    1 jajko
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Kolorowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zaczyn 1. Składniki zaczynu wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • ciasto 2. Do miski wsypać mąkę i sól. Jajka lekko ubić z cukrami, dodać do mąki. Dodać zaczyn i roztopione letnie masło. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto 3. Ciasto podzielić na dwie nie równe części. Większą część odłożyć do osobnej miski a do mniejszej dodać kakao wymieszane z wodą i razem wyrobić. Oba ciasta przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • Formowanie bułek 4. Każde ciasto podzielić na 12 części. Z białych robić placuszki a z ciemnych kulki. Każdą kulkę zawinąć w biały placek i uformować okrągłe bułki. Kolory ciasta można dowolnie łączyć i formować różne kształty.
  • Bułki 5. Bułeczki ułożyć na blaszce zlepieniem do dołu i zostawić na pół godzin do podrośnięcia.
  • Bułki gotowe do pieczenia 6. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i piec w temperaturze 180 stopni 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować