Moja rodzina uwielbia domową pizzę. Często robię ją na kolację. Jest smaczniejsza i tańsza niż kupna. Podaję proporcje ciasta na dwie pizze średnicy około 28 cm. Ilości dodatków nie podaję, bo każdy lubi po swojemu mniej lub więcej.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
250 g mąki
2 łyżki oleju
135 ml letniej wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
15 g drożdży świeżych
na wierzch:
ketchup do posmarowania ciasta
mozarella
szynka
kolorowe papryki
kukurydza
oliwki zielone
oregano suszone
Kolorowa pizza z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta wkładam do miski i wyrabiam mikserem ze ślimakami do drożdżowego ciasta około 3-4 minuty. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 40 minut. Dzielę na połowę i wałkuję tworząc dwa koła. Umieszczam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy smaruję ketchupem i układam dodatki, na końcu posypuję suszonym oregano. Wkładam na najniższą półkę piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę około 10-15 minut.
Komentarze