Przepis na taką galaretkę otrzymałam od koleżanki tylko trochę się różni, ponieważ sama dodałam innych składników i inaczej zrobiłam. Zrobiłam na swoje imieniny, to goście bardzo się zachwycali.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- oliwki nadziewane papryką słoik: 1 opakowanie
- ogorki korniszony słoik: 1 opakowanie
- kukurydza w minikolbach słoik: 1 opakowanie
- papryka marynowana słoik: 1 opakowanie
- żelatyny spożywczej: 9 łyżek
- rosół z kostki: 3 szklanki
- ocet z białego wina: 3 łyżki
- sól, pieprz (do smaku): 0.5 łyżki
- ser żółty tylżycki lub gouda: 20 dekagramów
Kolorowa galaretka- pikantna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rosołki rozpuścić w wodzie i wymieszać z octem winnym, doprawić pieprzem i solą, dodać rozpuszczoną żelatynę.Do formy wlać rosół na wys. 1/2 cm.Warzywa odsączyć.Ser pokroić w paski. Układać na przemian z korniszonami.Zalać galaretką.Odstawić do lodówki.Układać kolejne warstwy kukurydza i oliwki. Zalać galaretką. Następnie papryka i ogóreczki aż do wyczerpania.Całość zalać galaretką i odstawić do lodówki Gdy wystygnie, wyjąć i wyłożyć na półmisek. Doskonała przekąska jako dodatek do wędlin.
Komentarze