Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkop 1, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pod koniec dodajemy cukier i żółtka ,mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą białkową, ciasto wlewamy do formy o średnicy 24/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Tak samo pieczemy biszkopt 2. Po upieczeniu studzimy, następnie kroimy obydwa biszkopty na 2 blaty , nasączamy je rumem zmieszanym z przegotowaną wodą cukrem. Robimy kremy . Krem czekoladowy robię dzień wcześniej .
2.śmietanę ubijam na sztywno dodaję cukier puder oraz pod koniec ubijania śmietan fix. Kładziemy 1 blat ciemny smarujemy dzemem i nakładamy krem czekoladowy posypujemy orzechami i nakładamy blat jasny smarujemy także dzemem i nakładamy krem śmietankowy i następny blat ciemny i nakładamy krem czkoladowy także posypujemy orzechami no i ostatni blat jasny. Dobrze dociskamy cały tort aby był równy z każdej strony. Cały tort smarujemy kremem śmietankowym .
3.Na górę tortu przykładam zdjęcie i delikatnie dociskam rogi zdjęcia nie za mocno aby nie podrzeć zdjęcia.Boki obkładam kawałkami z masy cukrowej którą wcześniej sobie zrobiłam, dekoruję koralikami i kwiatkami . Napis też zrobiłam z masy cukrowej i ozdobiłam też koralikami. Górę tortu ozdabiam jeszcze kremem śmietankowym.
Porady
Krem czekoladowy można kupić gotowy też jest dobry ale ja wolę sama sobie zrobić.
Komentarze