Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ten tort zrobiłam na 12 urodziny mojej wnuczki, a że uwielbia zespół Ganja Mafia zrobiłam jej niespodziankę. Tort ze zdjęciem zespołu

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny- 5 jaj, 3/4 szkl. mąki tortowej, 1/4 szkl mąki ziemniaczannej, 3/4 szkl, cukru. 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobinka soli. Biszkopt ciemny- 5 jaj, 3/4 szkl, mąki tortowej z tych 3/4 ubieram 2 duże łyżki mąki a dodaję 2 duże łyżki kakao, 1/4 mąki ziemniaczanej, 3/4 szkl. cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobinka soli. Masa śmietankowa- 1 litr kremówki 30 %, 5 śmietan fix, 3 łyżki cukru pudru. Krem czekoladowy -500 ml kremówki 30 % 2 czekoldy gorzkie 2 czekolady mleczne i 2 opakowania śnieżki śmietanka. Oprócz tego orzechy włoskie pokrojone na małe kawałki, dekoracje które sama wykonałam z masy cukrowej dzień wcześniej, a zdjęcie zamówiłam w cukierni.dzem z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkop 1, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli pod koniec dodajemy cukier i żółtka ,mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą białkową, ciasto wlewamy do formy o średnicy 24/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni. Tak samo pieczemy biszkopt 2. Po upieczeniu studzimy, następnie kroimy obydwa biszkopty na 2 blaty , nasączamy je rumem zmieszanym z przegotowaną wodą cukrem. Robimy kremy . Krem czekoladowy robię dzień wcześniej .
  • 2. śmietanę ubijam na sztywno dodaję cukier puder oraz pod koniec ubijania śmietan fix. Kładziemy 1 blat ciemny smarujemy dzemem i nakładamy krem czekoladowy posypujemy orzechami i nakładamy blat jasny smarujemy także dzemem i nakładamy krem śmietankowy i następny blat ciemny i nakładamy krem czkoladowy także posypujemy orzechami no i ostatni blat jasny. Dobrze dociskamy cały tort aby był równy z każdej strony. Cały tort smarujemy kremem śmietankowym .
  • 3. Na górę tortu przykładam zdjęcie i delikatnie dociskam rogi zdjęcia nie za mocno aby nie podrzeć zdjęcia.Boki obkładam kawałkami z masy cukrowej którą wcześniej sobie zrobiłam, dekoruję koralikami i kwiatkami . Napis też zrobiłam z masy cukrowej i ozdobiłam też koralikami. Górę tortu ozdabiam jeszcze kremem śmietankowym.

Porady

Krem czekoladowy można kupić gotowy też jest dobry ale ja wolę sama sobie zrobić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować