Upieczony na szybko kołacz z serem i waniliową kruszonką okazał się pyszną odmianą od ciast owocowych, choć tych nigdy za wiele. Mierzyłam się do jego upieczenia już od dawna, teraz na stałe zagości wśród moich ciast sernikowych.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto piekłam w blaszce: 24cmx34cm
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1/2 kg mąki
- 4 dkg świeżych drożdży
- 1 szkl. mleka
- 40 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- szczypta soli do smaku
- łyżeczka cukru wanilinowego
Kołacz z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Masło roztopić. Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę przesianej mąki oraz cukru i dokładnie wymieszać, tak utworzony zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, resztę cukru oraz cukier wanilinowy, wymieszać. Gry drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać roztrzepane jajo i dokładnie zarobić ciast. Wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz, wyrabiać aż ciasto się napowietrzy i będzie odchodzić od ręki. Przykryć bawełnianą ściereczka odstawić do wyrośnięcia również w ciepłe miejsce ( ok 30-50 minut). Ser zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem za pomocą miksera do białości, kolejno dodać masło i partiami zmielony ser, ucierać na wolnych obrotach. Wyrośnięte ciasto wyłożyć równomiernie na przygotowaną blaszkę. Układać kupki sera, delikatnie rozsmarować, całość posypać kruszonką. Piec w temp. 200 st przez 35 minut. Upieczony kołacz zostawić w piekarniku na ok. 10 min przy uchylonych drzwiczkach:) SMACZNEGO!!!
Komentarze