Kołacz z ostrężynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)Przygotowujemy rozczyn. W miseczce kruszymy drożdże,dodajemy łyżkę cukru, mąkę i letnie mleko. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2) Do miski wsypujemy resztę mąki, szczyptę soli, cukier i dodajemy 2 łyzki oliwy. Wlewamy rozczyn i jajka wymieszane z mlekiem. Wszystko mieszamy i pod koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę. Ciasto przekladamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawiamy na 20min. do wyrośnięcia.
3) Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie skladniki wyrabiamy i wkladamy do zamrażarki.
4)Jabłka trzemy na grubych oczkach, dodajemy cukier, cynamon i przesmażamy. Wylewamy na ciasto, na górę wykladamy ostrężyny i przykryamy kruszonką. Pieczemy w temp. 160st. ok 40/50min.
Komentarze