Kołacz śląski - z różnymi nadzieniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ROZCZYN.-Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i odrobiną mleka.(na gęstą papkę). Odstawić do wyrośnięcia. itd. w pkt.1
2.Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać sól, letnie mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
3.Podzielić na 4 (na 2 blachy) z tym że na spód blachy ciut więcej zostawić. Tą większą rozwałkować i przenieść na posmarowaną blaszkę.(używam z jednej strony otwartej).
4.Nadzienie makowe: 1
Mak wieczorem zalać wrzątkiem. Rano przełożyć na gęste sito, lub ściereczkę lnianą. Przepuścić 3 razy przez maszynkę od mięsa. Lub na sucho skręcić w młynku od kawy. W garnku, rozpuścić masło, miód, cukier. Włożyć mak, olejek, wymieszać.Chwilkę podgrzewać. Ostudzić i domieszać białka ubite i bakalie.
Nałożyć nadzienie.
5.Pozostawione ciasto rozwałkować i przykryć nadzienie.
Posmarować rozkłóconym jajkiem.
Kruszonka:
Zmiksować masło z cukrem, dosiać mąkę i zagnieść. Schłodzić ,kruszonkę można zrobić szybciej.Poukładać dachówkowo,na górę placka,tz. jeden obok drugiego.
6.Piec w 175 *ok.40-45 min.
7.Po upieczeniu.
8.Jak możliwe, to kołacz zsunąć na deskę aż wystygnie. Potem posypać pudrem cukrem.
9.Nadzienie serowe:2
Zmiksować żółtka z cukrem ,masłem, serem. Dodać olejek, rodzynki, przesiać budyń i wymieszać. Wyłożyć na ciasto w blaszce i przykryć ciastem itd.
10.Nadzienie z budyniem; 3
Na mleku z cukrem, gotujemy rozmieszane z 1 szklanką mleka budynie. Gotujemy krótko, żeby się nie przypaliły. Odstawiamy i mieszamy od czasu do czasu, do letniej temperatury. Wykładamy na ciasto itd.
11.Nadzienie z jabłkami: 4
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.Ciasto posypać bułka tartą i ułożyć jabłka. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem.Przykryć ciastem itd.
12.Nadzienie z mirabelkami lub innymi śliwkami; 5
Śliweczki przekroić wypestkować. Ułożyć na ciasto posypane bułką tartą. Posypać cukrem, przykryć ciastem itd.
13.Nadzienie z czarnymi jagodami: 6
Pod owoce nasypać bułkę tartą. Potem rozsypać jagody a na nie cukier.itd.
14.Ciasto z masłem, cukrem i cynamonem: 7
Ciasta tu nie dzielimy, tylko wykładamy do posmarowanej blaszki ze wszystkimi zakrytymi bokami. Robimy wgłębienia na placku, smarujemy miękkim masłem, posypujemy cukrem z cynamonem.
15.Nadzienie z różnymi owocami: 8
Brzoskwinie z puszki, odsączyć i pokroić w plasterki.Truskawki z pokrojonym rabarbarem zasypać na trochę cukrem, potem odsączyć. Poukładać na cieście posypanym bułką tartą. Przykryć ciastem itd.
16.Ciasto proste: 9
Całe ciasto wykładamy do posmarowanej blaszki, smarujemy rozkłóconym jajkiem i układamy tylko kruszonkę.
17.Ciasto z suszonymi owocami: 10
Jabłka czy gruszki, gotujemy jak kompot. Odcedzamy, mielemy w maszynce od mięsa. Doprawiamy i smarujemy ciasto itd.(tutaj zdjęcia nie mam, ale kiedyś i takie piekłam)
18.Ciasto ze śliwkami i rabarbarem: 11
Rabarbar dobrze jest wieczorem, obrać, pokroić i zasypać cukrem. Przed nałożeniem, odcedzić.Śliwki pokroić.Miałam koszyczek z Biedronki, nie dało się usunąć pestek, to pokroiłam w kawałeczki.Na cieście, posypanym tartą bułką, rozsypać rabarbar i śliwki. Troszkę pocukrować, bo rabarbar już nie tak kwaśny.Przykryć ciastem.itd.
19.Nadzienie z budyniem i truskawkami.12
Na mleku z cukrem, gotujemy rozmieszane z 1 szklanką mleka budynie. Gotujemy krótko, żeby się nie przypaliły. Odstawiamy i mieszamy od czasu do czasu, do letniej temperatury. Wykładamy na ciasto .Na budyń układamy truskawki. itd.
20.Po przestygnięciu posypać przez sitko, cukrem pudrem.
21.GWIAZDA BETLEJEMSKA Z MAKIEM -
Z połowy tego ciasta można zrobić taką gwiazdę. Masy makowej użyć połowę. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować każde na wielkość tortownicy 27 cm. Na papier do pieczenia ułożyć jeden krążek ciasta, posmarować połową masy makowej. Położyć następny krążek ciasta, potem resztę masy makowej. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Na środek postawić szklankę i od niej pokroić na 8 części, potem na 16. Skręcać po dwa razy trójkąty, jeden w lewo, drugi w prawo itd. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Włożyć do tortownicy i piec ok. 35-40 minut. Po ostudzeniu polać lukrem cytrynowym.
Komentarze