Kołacz gruszkowo śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Szykujemy potrzebne składniki do przygotowania ciasta.
Gruszki obieramy. Wycinamy gniazda nasienne i kroimy w plastry.
Do garnka wsypujemy 50 g cukru i podgrzewając karmelizujemy .
Dodajemy miód i pokrojone gruszki .
Energicznie mieszamy około 5 minut.
Formę wykładamy folią lub papierem do pieczenia.
Wylewamy, do tortownicy o średnicy 23 cm, przestudzone owoce z karmelem.
Śliwki wydrążamy z pestek i układamy gdzieniegdzie na gruszkach.
Miękką margarynę miksujemy z cukrem (150 g ) , po chwili dodajemy żółtka jaj.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy maślanej.
Miksujemy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy kolejne 5-10 minut.
Gotowe ciasto wykładamy na warstwę owoców.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i pieczemy 45 minut. Studzimy w formie .
Gdy przestygnie obracamy dnem do góry i wykładamy na talerz tak by owoce były na górze ciasta.
Delikatnie ściągamy folię .
Komentarze