Pachnące, smaczne i uzależniające. Dla fanów krewetek.
Dla 6 osób
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
400 g mleczka kokosowego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1 łodyga trawy cytrynowej
500 g dużych, surowych krewetek w pancerzykach, bez głów
10 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
sól
pieprz
świeża kolendra lub koperek
Kokosowe spaghetti z krewetkami i trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w dużej ilości wody tak, aby nie był rozgotowany, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Krewetki obieramy z pancerzyków, odstawiamy na bok. Pancerzyki wkładamy do garnka, wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Studzimy, przelewamy przez sito, aby usunąć pancerzyki, które dodatkowo dokładnie wyciskamy, aby odzyskać całe mleczko kokosowe.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy zmiażdżoną trawę cytrynową (ja ją uderzam kilka razy tłuczkiem do mięsa) i wlewamy mleczko kokosowe, zagotowujemy.
Pomidory suszone kroimy w kostkę, dodajemy do mleczka kokosowego.
Dodajemy surowe krewetki i gotujemy około 2-3 minuty, aż staną się różowe. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Usuwamy łodygi trawy cytrynowej.
Sos mieszamy z makaronem, posypujemy kolendrą lub koperkiem (co kto woli) i natychmiast podajemy.
Komentarze