Kokosowe spaghetti z krewetkami i trawą cytrynową

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Pachnące, smaczne i uzależniające. Dla fanów krewetek.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500 g makaronu spaghetti
    400 g mleczka kokosowego
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    1 łodyga trawy cytrynowej
    500 g dużych, surowych krewetek w pancerzykach, bez głów
    10 sztuk suszonych pomidorów z oliwy
    sól
    pieprz
    świeża kolendra lub koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kokosowe spaghetti z krewetkami i trawą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w dużej ilości wody tak, aby nie był rozgotowany, odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
    Krewetki obieramy z pancerzyków, odstawiamy na bok. Pancerzyki wkładamy do garnka, wlewamy mleczko kokosowe i zagotowujemy. Studzimy, przelewamy przez sito, aby usunąć pancerzyki, które dodatkowo dokładnie wyciskamy, aby odzyskać całe mleczko kokosowe.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy zmiażdżoną trawę cytrynową (ja ją uderzam kilka razy tłuczkiem do mięsa) i wlewamy mleczko kokosowe, zagotowujemy.
    Pomidory suszone kroimy w kostkę, dodajemy do mleczka kokosowego.
    Dodajemy surowe krewetki i gotujemy około 2-3 minuty, aż staną się różowe. Zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Usuwamy łodygi trawy cytrynowej.
    Sos mieszamy z makaronem, posypujemy kolendrą lub koperkiem (co kto woli) i natychmiast podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Makaron Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować