Kokosowe naleśniki z bananami

4.5 (152 ocen)

  • 40 min

Dobre na każdą okazję

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    400 ml mleka kokosowego niesłodzonego (dałam wodę + 4 łyżki mleka kokosowego w proszku)
    3 jajka
    3 łyżki cukru pudru
    1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kardamonu
    szczypta soli
    170 g mąki
    1/2 szklanki wiórków kokosowych
    1 łyżka roztopionego masła

    Nadzienie

    3 banany pokrojone w plasterki
    500 ml śmietanki 36 %
    2 cukry waniliowe (po 16 g)

    Dodatkowo

    cukier puder i roztopiona czekolada
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Kokosowe naleśniki z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, wraz z cukrem i solą. Wlać mleko, wbić jajka, dodać wiórki kokosowe i kardamon. Zmiksować a koniec dodając płynne masło. Odstawić na minimum 1 godzinę. Usmażyć 12 cienkich naleśników.

    Śmietanę ubić pod koniec dodając cukier waniliowy. Wkroić do niej banany i delikatnie wymieszać. Przełożyć naleśniki.

    Gotowe ułożyć na talerzu, oprószyć cukrem pudrem i ozdobić płynną czekoladą.

    Uwagi
    Naleśniki należy przygotowywać w ostatniej chwili. Im dużej stoją tym czekolada jest twardsza, a bita śmietana, przechodzi smakiem kardamonu - a to jej nie służy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować