Kokosowe drożdżówki z serem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, kiedy się rozpuszczą zalać je połową podgrzanego mleczka kokosowego i wymieszać wszystko z jedną łyżką mąki.
Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Do zaczynu dodać żółtko, pozostałe mleko, mąkę, roztopione masło i wiórki.
Zagnieść ciasto, uformować kulę, miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość grubo, wykrawać dużą szklanką koła, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić jeszcze na 30 minut.
Ser utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem i łyżką masła.
W wyrośniętych bułeczkach robić wgłębienie, na spód nakładać po łyżce dżemu, a na dżemie położyć ser.
Bułeczki można posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem.
Piec bułeczki w 190' do zarumienienia ok. 15 minut.
3 łyżki cukru pudru i łyżkę mleczka kokosowego wymieszać i polać lukrem ostudzone bułeczki
Komentarze