Kokosowe drożdżówki z serem i dżemem

4.5 (150 ocen)

Moje ulubione drożdżówki z wyraźnym smakiem kokosu.

Składniki:

  • PRODUKTY:

    Ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    50g masła
    0,5 szklanki mleczka kokosowego
    4 łyżki cukru
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1 żółtko
    15 gram drożdży


    Ser:

    250g sera białego półtłustego
    1 żółtko
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżka masła

    7 łyżek dżemu truskawkowego


    Lukier:

    1 łyżka mleczka kokosowego
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery Przetwory Dżemy

Kokosowe drożdżówki z serem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdzówki 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, kiedy się rozpuszczą zalać je połową podgrzanego mleczka kokosowego i wymieszać wszystko z jedną łyżką mąki.
    Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. 

    Do zaczynu dodać żółtko, pozostałe mleko, mąkę, roztopione masło i wiórki. 

    Zagnieść ciasto, uformować kulę, miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość grubo, wykrawać dużą szklanką koła, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić jeszcze na 30 minut.

    Ser utrzeć z cukrem pudrem, żółtkiem i łyżką masła.

    W wyrośniętych bułeczkach robić wgłębienie, na spód nakładać po łyżce dżemu, a na dżemie położyć ser.

    Bułeczki można posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem. 

    Piec bułeczki w 190' do zarumienienia ok. 15 minut.

    3 łyżki cukru pudru i łyżkę mleczka kokosowego wymieszać i polać lukrem ostudzone bułeczki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Sery Wiórki kokosowe Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować