Ni to łazanki, ni to bigos - ale bardzo smaczne. Tuńczyk podkreśla smak potrawy :)
1 godz. 30 min
Składniki:
1/2 kg makaronu kokardki
1/2 główki średniej wielkości kapusty
3 marchewki
2 cebule
2 puszki tuńczyka w oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
po łyżce masła i oliwy z oliwek
3 szklanki gorącej wody
1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, oliwa do smażenia
świeża natka pietruszki
Kokardki a'la bigos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w piórka i przesmażyć na oliwie z oliwek. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno poszatkować. Wszystkie warzywa wymieszać. Do 3 szklanek gorącej wody dodać koncentrat pomidorowy, masło i oliwę z oliwek. Tak przygotowaną mieszanką zalać warzywa i dusić pod przykryciem ok. 40 minut do miękkości ( można ewentualnie podlać jeszcze odrobiną wody). Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
2.Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie, odcedzić. Do ugotowanego makaronu dodać warzywa, rozdrobnionego na mniejsze kawałki tuńczyka i odrobinę posiekanej natki pietruszki. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Podawać gorące, udekorowane świeżą natką pietruszki.
Komentarze