Kofta warzywna z orzeźwiającą Raitą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kofta podawana w sposób widoczny na zdjęciu ceniona jest głównie przez mieszkańców południowych Indii. Świetnie smakuje z orzeźwiającą Raitą, czyli sosem na bazie jogurtu naturalnego i warzyw.

  • 60 min

Składniki:

  • - 0,5kg ziemniaków
    - 1 marchewka
    - 50g orzechów nerkowca
    - 100g twarogu
    - 100g mąki
    - 1 duża cebula
    - 1 łyżeczka Garam Masala
    - 0,5 łyżeczki chili w proszku
    - 0,5 łyżeczki kminku w proszku
    - sól
    - bułka tarta do panierowania
    - olej do smażenia

    Pomidorowa Raita:
    - 100ml jogurtu naturalnego
    - 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
    - 3 łyżki passaty pomidorowej
    - 0,5 łyżeczki chili
    - sól, pieprz
    - natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kofta warzywna z orzeźwiającą raitą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki, marchew oraz ser ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Wsypujemy mąkę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę (część odkładamy, ponieważ posłuży nam do przygotowania Raity) i orzechy nerkowca. Dodajemy przyprawy i doprawiamy solą. Całość dokładnie mieszamy do momentu powstania jednolitej masy.
  • 2. Formujemy z niej kulki wielkości jajka, obtaczamy je w bułce tartej a następnie formujemy paluszki. Należy dokładnie pokryć je bułką tartą, aby farsz nie wydostał się podczas smażenia. Smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.
  • 3. Raita: Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy na chwilę, aby smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować