300 g piersi z kurczaka
2 cebule
1 łyżka smalcu
750 ml bulionu drobiowego
3 listki laurowe
2 marchewki
1/2 główki średniej młodej kapusty
1/4 fenkułu (kopru włoskiego)
2 duże pieczarki
100 g kiełbasy cienkiej
4 młode małe ziemniaki
1/4 papryki czerwonej
1/2 pora
majeranek (u mnie świeży, ale może być jak najbardziej suszony)
1/2 startej gałki muszkatołowej
1/4 papryczki chili (bez pestek, ewentualnie 5 ziarenek)
sól, pieprz
Kociołek warzywno-mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w grubą kostkę, a fileta z kurczaka w paski.
Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać smalec wrzuć listki laurowe i przesmażyć cebulę i pierś, następnie zalać bulionem i gotować.
Marchewki, ziemniaki i pieczarki obrać. Ziemniaki i pieczarki pokroić na ósemki, marchewki w grube plasterki. Dorzucić do bulionu z kurczakiem i na średnim ogniu dusić pod przykryciem.
Paprykę oczyścić i pokroić na paseczki. Chili drobno posiekać. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i opłukać. Fenkuł i kapustę grubo poszatkować. Kiełbasę pokroić w półplastry. Dorzucić wszystko na patelnię i bez przykrycia dusić, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane około 15 minut. 5 minut przed końcem dodać pokrojonego w plasterki pora, gałkę muszkatołową i pieprz wg uznania. Możemy również dosolić do smaku, ale to już zależy jaki mieliśmy bulion.
Gdy potrawa jest już gotowa zdjąć z ognia i posypać majerankiem wedle uznania i zamieszać.
Komentarze