Konfitura ze skórek arbuza, czyli pomysł na wykorzystanie resztek

4.49 (186 ocen)

W sumie jest to świetne zagospodarowanie "odpadów" :)Coś z pozoru niejadalnego przerabiamy tak, aby można było dalej to wykorzystać.

Składniki:

  • skórki arbuza
    cukier
    opcjonalnie: laska wanilii
Wystaw ocenę:

4.49 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy Konfitury

Konfitura ze skórek arbuza, czyli pomysł na wykorzystanie resztek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze skórki arbuza odcinamy zielona, twarda część. Zostawiamy jedynie biały miaższ. Kroimy go drobno, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.
    Ilość cukru musi być równa wadze pokrojonych skórek.
  • 2. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu. Cukier się rozpuści, aż zacznie wrzeć. Po tym czasie garnek ze skórkami i cukrem odstawiamy i ponownie zagotowujemy za 12 godzin. Całość, czyli gotowanie i doprowadzanie do wrzenia powtarzamy 4-krotnie, czyli w sumie przygotowanie konfitury zajmie nam 2-3 dni.
    Na szczęście nie ma przy tym dużo pracy, jedynie wstawienie garnka na kuchenkę. Gotuje już się samo :)
  • 3. Gdy konfiturę zagotujemy ostatni raz, możemy wtedy dodać ziarenka wanilii. Całość, jeszcze goraca przelewamy do słoików, które następnie szczelnie zakręcamy. Odwracamy je do góry dnem do wystygnięcia. Zimne możemy schować do spiżarki.

Porady

Taka konfitura jest bardzo słodka, więc uważajmy z ilościa, aby się nie zasłodzić. Można ja wykorzystać zarówno do pieczywa, jak podjeść z filiżanka dobrej herbaty, a także użyć jej przy wytrawnych daniach, np. przy mięsach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować