Konfitura z płatków róż

0 (0 ocen)

  • 30 min

Konfitura świetnie nadaje się do mieszania z innymi dżemami jako nadzienie do ciast, pączków lub owocowych sosów.

  • 30 min

Składniki:

  • składniki na 100 g :
    100 g płatków róży
    200 g cukru
    2 cukry waniliowe
    1 kwasek cytrynowy lub sok z cytryny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Konfitura z płatków róż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • patki róż 1. Płatki róż obieramy z główek róż.
  • Konfitura z płatków róż 2. Wkładamy płatki róż do garna i na dno wlewamy 2 łyżki wody.
  • Konfitura z płatków róż 3. Po chwili płatki róż zmniejszą objętość, wtedy dodaj cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Cukru dodajemy zawsze 2 razy więcej niż mamy płatków róż.
  • konfitura z płatków róż 4. Płatki przełóż do mniejszego garnka zagotuj z cukrem i zmiksuj blenderem na gładką konsystencję. Jeśli nie posiadasz blendera można takie płatki ucierać drewnianą kulką w makutrze.
  • konfitura 5. Gotową, gorącą konfiturę przekładamy w małe słoiczki i zakręcamy. Można dodać ją również np. do dżemu truskawkowego.

Porady

Konfitura świetnie nadaje się do mieszania z innymi dżemami jako nadzienie do ciast, pączków. Sama w sobie w smaku jest troszkę drętwa i cierpka, ale w połączeniu z dżemem truskawkowym jest idealna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować