Konfitura z płatków róż

4.5 (200 ocen)

  • 13 godz. 20 min

Nie jest to klasyczna konfitura czy marmolada, ale płatki róży zatopione w gęstym syropie i gotowane tak długo aż staną się przezroczyste. Konfitura wyszła rewelacyjna. A podczas jej gotowania w całym mieszkaniu pachniało różami :)

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • 200 g płatków róży
    8-10 g kwasku cytrynowego
    800 g cukru
    400 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Konfitura z płatków róż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki róży pozbawiamy białych gorzkawych koniuszków. Najlepiej jest je poucinać nożyczkami. Tak przygotowane płatki zasypujemy kwaskiem cytrynowym i rozcieramy palcami aż puszczą sok. Następnie przekładamy je do szklanki - ciasno ubite płatki spokojnie się w niej zmieszczą - i zostawiamy pod przykryciem na około 12 godzin. Po upływie tego czasu, z cukru i wody gotujemy rzadki syrop, dodajemy do niego płatki róż i gotujemy do czasu aż syrop zgęstnieje, a płatki róży staną się przezroczyste. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Nie zapomnijcie, że wystudzona konfitura jeszcze zgęstnieje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować