Konfitura z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory kroimy na pół, wyciągamy gniazda nasienne i układamy w garnku. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Odsączamy i kroimy na drobną kosteczkę.
Cukier rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Cytryny kroimy w plasterki, wrzucamy do syropu i gotujemy razem 10 minut. Wyciągamy cytryny, wrzucamy pomidory i gdy syrop ponownie się zagotuje, wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 12 godzin (np. na noc). Rano zagotowujemy na maleńkim ogniu i tuż po ukazaniu się pierwszych bąbelków wyłączamy. Po upłynięciu pół godziny czynność powtarzamy i robimy tak dotąd, aż pomidory będą szkliste, a konfitura po wystygnięciu gęsta (około 8-10 razy). Gorącą przekładamy do słoików, zakręcamy, ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Ja w tym roku przed umieszczeniem konfitury w słoikach zmiksowałam ją - polecam! jest idealnie gładka, przezroczysta i bursztynowa.
Komentarze