Kompot z czereśni

4.5 (154 ocen)

Tradycyjny kompot, po który z przyjemnością sięgamy w jesienno- zimowe dni.

Składniki:

  • Na 4 litrowe słoiki:

    2 kg czereśni
    16 łyżek cukru
    woda przegotowana
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Kompot

Kompot z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie myjemy, przebieramy, by usunąć nadpsute i wkładamy do słoików. Posypujemy 4 łyżkami cukru i zalewamy wodą, tak by przykryło owoce. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku.
    W tym celu ustawiamy je na blasze i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 120st C na 40 minut. Po wyłączeniu pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować